Obruk neden meydana gelir?
Çöküntü oluşumunun en yaygın nedenleri yeraltı suyunun tükenmesi ve artan yeraltı suyu hareketidir. Çöküntü oluşumunun başlıca suçlusu yeraltı suyu adı verilen çözünebilir oluşumdur. Bu birim içinde hareket eden su bu oluşumu eritir ve çöküntü oluşumuna neden olur.
Obruk oluşumu doğal mı?
İnsan hayatını etkileyecek kadar şiddetli olan çöküntü oluşumları doğal afet olarak tanımlanmakta ve risk değerlendirme çalışmalarının yapılması zorunlu hale gelmektedir.
Obruk oluşumu nasıl önlenir?
Çöküntülerin oluşumunu önlemek veya azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Bunlara yeraltı suyu kaynaklarının yönetimi, madencilik faaliyetlerinin düzenlenmesi, deprem riskinin değerlendirilmesi ve arazi kullanım planlaması dahildir.
Türkiye’de en çok obruk nerede?
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fetullah Arık, Türkiye’deki obruk oluşumlarının büyük bölümünün Kapalı Konya Havzası’nda yer aldığını belirterek, 2017 yılında Konya’da 6-7 obruk oluştuğunu söyledi.
Obrukların altında ne var?
Bir çöküntü, kireç taşı gibi çözünebilir kayaların zamanla yer altı boşlukları oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan bir karst manzarasıdır. Yer altı suyu karbondioksitle birleştiğinde karbonik asit üretilir.
Obruklar depremi tetikler mi?
“Özellikle, bir çöküntü kaynaklı depremin meydana gelmesi çok doğru bir kavram değildir. Bugün Kulu’da meydana gelen deprem 13.
En derin obruk kaç metre?
💎Türkiye’nin en büyük obruğu: Kızören Obruğu Gölü. 📌Turkuaz suyuyla görenleri büyüleyen Kızören Obruğu, en uzun noktasında 235 metre uzunluğunda, 171 metre derinliğinde ve 145 metresi suyla dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor.
Obruk riski nedir?
Çöküntülerin oluşumundaki en büyük etken: aşırı su tüketimi, tarım arazilerinin dikkatsizce sulanması veya su seviyelerindeki ani değişimlerdir. Bu durum alt toprak tabakasının mukavemetini azaltır ve çöküntülerin oluşmasına yol açar. Erozyon, yeraltı kayalarının kaldırılmasına ve büyük boşlukların oluşmasına neden olur.
Obruklar neden dairesel?
Çöküntüler neden dairesel bir şekle sahiptir? Bundan çıkarılabilecek sonuç, aynı kimyasal kökene sahip Toros Dağları’ndan gelen basınçlı suyun, girdap akımları aracılığıyla kireçtaşlarının taşınmasının ana kaynağı olduğudur. Kanallardan geçerken neden oldukları dairesel aşınma, çöküntülere dairesel bir şekil verir.
Obruk doldurulur mu?
Şu anda bazı çöküntü oluşumlarının saha çalışmaları sırasında doldurulduğunu gözlemledik. Bu doldurma süreci güvenli değildir. Her çöküntünün kendine özgü çözüm yöntemleri olmalıdır. Kabaca kaya, toprak ve molozla dolu olan çöküntünün daha sonra çökmeyeceğinin garantisi yoktur.
Konya obrukları nasıl oluştu?
Çöküntüler, kireç taşı gibi suda kolay eriyen kayaçların zamanla mağara adı verilen boşluklar oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik oluşumlardır.
Obruk volkanik mi?
Konum. Obruk Platosu kuzeyde Tuz Gölü Havzası’nı ve güneyde Konya Havzası’nı çevreler. Platonun doğusunda ve batısında dağlık bölgeler yer alır. Doğudaki dağlık bölgeler volkanik kökenlidir.
Obruk hangi illerde?
Bu iller (düden iller) Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Eskisehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şanlıurfa ve Manisa’dır.” 18 Eylül 2024
Konya’da kaç tane obruk var?
Son araştırmalara göre, Orta Anadolu Havzası’nda yeraltı suyu çekilmesi ve toprak çökmesi sonucu oluşan ve her geçen yıl kullanımı artan obrukların sayısı 3 bine yaklaşıyor.
Obruk doğal mıdır?
Çöküntüler doğal bir oluşum olsa da, insan faaliyeti sorunu daha da kötüleştirebilir ve hızlandırabilir. Örneğin, yeraltı suyunun hızla tükenmesi bu boşlukların duvarlarını zayıflatır ve çökmeye yol açar.
Konya Ovası’nda obruk neden oluşur?
Çöküntüler, kireçtaşının zamanla yer altında eriyerek bir boşluk oluşturması ve zeminin çökmesine neden olmasıyla oluşur. İklim değişikliği, kuraklık ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı nedeniyle Konya Ovası’nda sayıları her geçen gün artan çöküntüler korkuyu artırıyor.
Obruk riski nedir?
Çöküntülerin oluşumundaki en büyük etken: aşırı su tüketimi, tarım arazilerinin dikkatsizce sulanması veya su seviyelerindeki ani değişimlerdir. Bu durum alt toprak tabakasının mukavemetini azaltır ve çöküntülerin oluşmasına yol açar. Erozyon, yeraltı kayalarının kaldırılmasına ve büyük boşlukların oluşmasına neden olur.
Obruk Platosu nasıl oluşmuştur?
Platoda obrukların oluşumu, eriyebilen kayaçlar içindeki çözünme çukurlarının altında bulunan yeraltı galerilerinin ve/veya mağaraların tavanlarının çökmesi sonucu meydana gelmiştir.
Obruklar neden daire?
Çöküntüler neden dairesel bir şekle sahiptir? Çıkarılacak sonuç şudur: Çöküntüler, Toros Dağları’ndan gelen ve aynı kimyasal kökene sahip olan basınçlı suyun ve onun girdaplı akıntılarının yanı sıra ana iletim kanallarından akan kireçtaşlarının neden olduğu dairesel aşınma nedeniyle dairesel bir şekil alır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Belçim Bilgin Kördüğüm Dizisinden Neden Ayrıldı