Ayıptan sorumluluk nedir?
Başka bir deyişle, satıcının alıcıya karşı sorumluluğu, satılan malda belirtilen özelliklerden ve satılan malın kullanım amacı veya kendisinden beklenen fayda bakımından değerini ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan özelliklerin bulunmasından doğar (buna ayıp sorumluluğu denir).
Ayipli maldan kim sorumludur?
Bir ürünün, daha sonra piyasaya daha iyi bir ürün sunulmuş olması, onun ayıplı olduğu anlamına gelmez. MADDE 6 – Ayıplı bir ürün, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir malın zarar görmesine sebep olursa, imalatçı/üretici, kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, ortaya çıkan zarardan sorumludur.
Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?
Satıcının, sattığı maldaki ayıplardan sorumlu tutulabilmesi için, satılan malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının satılan malı muayene etmesi (muayene) ve herhangi bir ayıp tespit ederse bunu satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.
Ayıp sorumluluğu kaç yıldır?
Yasa veya sözleşme tarafından daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, kusurlu performans sorumluluğu, kusur daha sonra ortaya çıksa bile, hizmetin sağlanmasından iki yıl sonra sona erer. Ağır ihmal veya kusurun hileli olarak gizlenmesi durumunda, sınırlama hükümleri uygulanmaz.
Ayipsiz misliyle değiştirmek ne demek?
Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız benzer bir malı teslim ederek ve uğradığı bütün zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı, sözleşmeden dönme hakkını kullanır ve şartlar bunu haklı kılmazsa, hâkim satılan şeyin onarılmasına veya satış bedelinin düşürülmesine karar verebilir.
Ayıpta ağır kusur nedir?
Satıcı, satış sözleşmesi konusu malın yeni olmadığı halde yeni olduğu kastıyla teslim etmişse, alıcı da hiç kullanılmamış bir ürün satın aldığı varsayımıyla sözleşmeyi imzalamışsa, ‘ağır ayıp’ söz konusu olur.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen niteliğe sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
6502 sayılı Kanun’un 11. maddesi, malın ayıplı olması halinde tüketicinin seçimlik haklarını düzenlemektedir. Bu seçimlik haklar içerisinde tüketici; Müşteri, sözleşmeden cayma, malı ayıpsız bir malla değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.
Malın ayıplı olduğuna kim karar verir?
Malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıplar, teslim gününde var sayılır. Malın ayıplı olmadığını ispat yükü satıcıya aittir. Kusur olmasa bile satıcının sorumlu olduğu kabul edilir.
Ayıptan kimler sorumludur?
AYIP KAVRAMI Benzer şekilde, kirlenme kavramı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tanımlanmıştır. 8 benzer şekilde düzenlenmiştir. Hukukumuzda, ayıp sorumluluğu Türk Borçlar Kanunu’nda (“TBK”) tanımlanmıştır. 219’da çıkarılmıştır. Satıcı ayıptan sorumludur.
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
Satıcı, varlığından haberdar olmasa bile bu kusurlardan sorumludur. Alıcı, normal işleyişte mümkün olan en kısa sürede teslim aldığı malları incelemek ve satıcının sorumlu olduğu bir kusur keşfederse derhal (makul bir süre içinde) satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Ayıplı ürünü nereye şikayet edebilirim?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildiği bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
Ayıp ne demek hukuk?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (TKHK) 8. maddesinde, malın tüketiciye teslimi sırasında taraflarca kararlaştırılan örnek veya modele uygun olmaması veya objektif olarak taşıması gereken fonksiyonu yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmeye aykırı olması halinde ‘ayıp’ kavramı kullanılmıştır.
Ayıptan doğan def’i hakkı nedir?
Başka bir deyişle: Kusurlar nedeniyle itiraz hakkı, zamanaşımı süresinden etkilenmeyen bir haktır. Kusurlar nedeniyle itiraz hakkı, kusurlu malların alıcısına, kusur sorumluluğu koşulları karşılanmışsa ve etkili bir şikayette bulunulmuşsa kullanılabilir. Alıcıya birden fazla savunma hakkı tanınmıştır.
Ayıp karinesi nedir?
Bunun yerine yeni yasada, Ayıp Yönetmeliği’ne önemli bir ispat yükümlülüğü hükmü eklenerek, malın tesliminden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan sorun ve arızaların ayıp sayılacağı (ayıp karinesi) hükme bağlanmıştır.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.