Arapgir ne zaman Malatya’ya bağlandı?
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Sivas’a bağlı bir sancak merkezi olan ilçe, 1834 yılında Diyarbakır sancaklarına, 1847 yılında ise Mamuret-ül Aziz (Elazığ) sancaklarına bağlanmıştır. 1927-1928 Türkiye Salnamesi’nde Arapgir, Malatya’ya bağlı bir ilçe olarak gösterilmiştir. İlçenin yüzölçümü 956 km2’dir.
Arapgir ismini nereden almıştır?
Arapgir’in Çubuk adlı bir komutan tarafından esir alındığı ve etrafının iki komutan tarafından sarıldığı, komutanlardan birinin adının Cihangir, diğerinin adının Arap Mehmet olduğu, Cihangir’in şehit edildiği ve başkomutanının “Arap Gir” emrini verdiği ve şehrin isminin o günden sonra Arapgir olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
Malatya Arapgir neyi ile ünlü?
Arapgir aslında üzümleriyle ünlüdür. Hasat mevsimi Ağustos ayının sonudur. Bu tarihlerde ziyaret ederseniz, Arapgir size çok güzel anılar bırakacaktır.
Malatya Arapgir’in kaç köyü var?
İlçe merkezinin rakımı 1250 metredir. Yüzölçümü 964 km²’dir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ilçe merkezinde 10.180, köylerde 6.445 ve toplam nüfus 17’dir.
Arapgir Alevi mi?
Arapgir-Kemaliye hattına geldiğinizde mutlaka aracınız olması gerekiyor. Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle yerleşim yerleri birbirinden ayrılmış durumda. İlçeye 15 km uzaklıktaki bu Alevi köyü, orijinal yapısını kaybetmemiş olması nedeniyle görülmeye değer yerlerden biri.
Malatya il olmadan önce hangi ile bağlıydı?
1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.
Arapgirde ne yetişir?
Ayrıca ilçemizde sumak, kapari, kekik, salep, böğürtlen (zerdaçal) ve daha birçok endemik bitki türü serbestçe yetişmektedir.
Arapgir en soğuk kaç derece?
Arapgir bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklıklar genellikle -6°C ile 33°C arasında değişir, nadiren -13°C’nin altına ve 36°C’nin üzerine çıkar.
Arapgir nereye bağlıdır?
1834 yılında Diyarbakır’a, 1874 yılında Elazığ’a bağlanan Arapgir’de belediye kurulmuş, 1888 yılında ilçe olmuştur. Cumhuriyet döneminde 1927 yılında Malatya iline bağlanarak ilçe olmuş, günümüzde de ilçe merkezi olarak varlığını sürdürmektedir.
Arapgir’de ne yenir?
Arapgir’de ne yenir sorusunun cevabı tandır kebabıdır. Bu kebap evde değil, pazarda yapılır. Bu geleneğin kökleri Selçuklu dönemine kadar uzanır. Hatta yörede bu kebap hakkında bir söz bile vardır: “Kim yerse şişmandır, kim yemezse pişman olur.”
Arapgir’in nüfusu kaç?
Malatya ili Arapgir ilçesine bağlı 2023 ilçesinin toplam nüfusu 10641’dir. MALATYA ili ARAPGİR ilçesinin toplam erkek nüfusu 5513, Malatya ili Arapgir ilçesinin toplam kadın nüfusu ise 5128’dir. Merkez ilçesinin nüfusu 10641 olup bunun 5513’ü erkek, 5128’i kadındır.
Arapgirden ne alınır?
Arapgir’de ne satın alınır: Üzümler şarap ve pekmez yapımında kullanılır ve ilkbaharda bağlarda ilk asma yaprakları toplanır, kaynatılır, tuzlanır ve turşu yapılır. Yapraklar Arapgir’in lezzetli dolmaları için bu şekilde saklanır.
Kozluk çayı nerededir?
Arapgir Kozluk Deresi Kanyonu – Malatya Bu kanyon Arapgir ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Malatya’ya uzaklığı yaklaşık 140 kilometredir.
Malatya’nın toplam kaç tane köyü var?
Malatya’nın biri merkez olmak üzere on dört ilçesi vardır. Merkez: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 333.001 olup, bunun 281.776’sı 51. ilçe olan merkez ilçede yaşamaktadır.
Malatya Darende ilçesinin kaç köyü var?
Rakımı 950 ile 2150 metre arasında değişen ilçe, Ayvalı, Ağırbaşı, Aşağı Ulupmar, Balaban, Ilıca, Yenice ve ilçe merkezi olmak üzere 7 belediye, 43 köy ve 15 mezradan oluşmaktadır.
Malatya Arapgir depremden etkilendi mi?
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Arapgir’de hasar gören evler ekiplerce incelendi. Depremin ilk dakikasından itibaren olay yerinde bulunan Arapgir Belediyesi ekipleri, depremin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyor.
Malatya Darende eskiden nereye bağlıydı?
18. yüzyılda Sivas’ın bir kazası olarak ilan edildi. Kaynaklarda “Sivas Vilayeti’nin merkez sancağında, Tohma Nehri kıyısında bir ilçe kasabası” olarak tanımlanıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra 1934’te Malatya’nın bir kazası oldu.
Gürün Malatya’dan ne zaman ayrıldı?
Gürün, 1969 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Osmanlı Malatya’yı ne zaman aldı?
1075 yılında Türklerin eline geçen Malatya, bir süre Memlüklerin elinde kalmış, 1392 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Daha sonra Osmanlı egemenliğini tanıyan Dulkadıroğulları’nın yönetimine geçen Malatya, 1516 yılında doğrudan Osmanlı topraklarına katılmıştır.