Giresun hangi iklim tipi?
İl topraklarının büyük bir bölümünü kaplayan Karadeniz’e bakan kesiminde ılık ve yağışlı iklim özellikleri görülürken, Eğribel Geçidi’nin güneyinde Kelkit Havzası’na bakan kesimde karasal iklim özellikleri görülmektedir.
Karadeniz’in bitki örtüsü nedir?
Karadeniz ikliminin özelliği olan bol yağış nedeniyle zengin bir orman yapısına sahiptir. Kıyıdan yüksek kesimlere kadar uzanan çam, kayın, meşe, köknar, gürgen ve dişbudak gibi ağaçlar bu yemyeşil orman yapısını oluşturur.
Giresun’da hangi bitkiler yetişir?
GiresunNüfus461.
Giresun kuzey mi güney mi?
Giresun ili, Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde yer alır ve 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında yer alır. İl, doğuda Trabzon ve Gümüşhane, batıda Ordu, güneyde Sivas ve Erzincan ve güneybatıda Sivas ile komşudur. Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.
Giresun’un bitki örtüsü nedir?
Giresun’un baskın bitki örtüsü ormandır. Ormanlarda ladin, köknar, kayın, gürgen, ıhlamur ve kestane gibi ağaçlar bulunur. Bazı yerlerde sarıçam ve karaçam da vardır. Ormanlar arasında bazı çalı toplulukları da vardır.
Alucra’da ne yetişir?
Tahıllar, tarımda en yaygın olarak yetiştirilen üründür. Bunun başlıca nedeni yaz kuraklığının düşük seviyede olmasıdır. Burada rol oynayan bir diğer faktör de bölgenin çok az doğal su rezervine sahip olmasıdır. Patates, fasulye, şeker pancarı ve kara lahana, sulanan arazilerde yetiştirilir.
Karadeniz bitki örtüsü maki mi?
Denize bakan yamaçlar özellikle yapraksız dikenli çalılarla kaplıdır. Türkiye’de maki benzeri bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında, özellikle de güney Ege’de yaygındır. Marmara kıyılarında ve Karadeniz kıyılarında daha az yaygındır.
Bitki örtüleri nelerdir?
Bitkilerin sıcaklık, nem ve toprak istekleri farklı olduğundan kutup iklimi hariç her iklim tipi kendine özgü doğal bitki örtüsünü üretmiştir. DOĞRU; Yaprak döken ormanlar, savanlar, çöller, bozkırlar, makiler, orman çayırları, tayga ormanları ve tundralar.
Karadeniz örtüsüne ne denir?
Kara çipura Karadeniz bölgesinde de oldukça popülerdir. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir başörtüsüdür. Keşan Türk kültüründe geleneksel bir başörtüsü olup Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılır.
Giresun’un eski adı nedir?
Giresun, Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. “Kiraz diyarı” adının yabani kiraz ağaçlarından türemiş olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397 yılında Türkmen hükümdarı Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu haline gelmiştir. Eski Türkler şehre Vilayet-i Çepni adını vermişlerdir.
Giresun’un neyi meşhur?
Şehrimizin hemen her yerinde bulabileceğiniz fındık ve fındık ürünlerini, şehrimizin lezzeti olarak rahatlıkla alabilirsiniz. Giresun Simit. … Giresun Kadayıfı … Giresun Keki … Çavuşlu Ekmeği. … Pestil, köme, pekmez ve ceviz. … Tamzara dokuma … Çamoluk kuru fasulyesi.
Giresunda ne ekilir?
İlin kıyı kesimlerindeki hemen hemen her toprak sahibi geçimlik olarak mısır yetiştirir. İç kesimlerde sebze, meyve ve tahıl yetiştirilir. İlin güneyindeki Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde çoğunlukla buğday, çavdar ve arpa yetiştirilir.
Giresunlular çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Giresun laz mı?
Giresun ve Laz Mirası Giresun, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Karadeniz bölgesinde bir ildir. Giresun halkı, yüzyıllardır bölgenin kültürünü ve geleneklerini şekillendiren canlı bir topluluktur. Giresun halkının kökenleri, MÖ 1200 civarında Anadolu’ya göç eden Laz halkına kadar uzanmaktadır.
Giresun’u kim fethetti?
Oğlu Hacı Emir Bey döneminde bu bölgeye Bayramlu Beyliği adı verildi. Aynı şekilde Trabzon Rum İmparatorluğu’na baskı uygulamaya devam etti ve Hacı Emir Bey’in oğlu Emir Süleyman Bey 1397’de Giresun’u fethetti.
Giresunlular Karadenizli mi?
Giresun ilinin Karadeniz kıyısı boyunca yoğun nüfuslu yerleşim yerleri vardır. Denize bakan arazi toplu yerleşimler için yeterli fırsatlar sunmamıştır. Köylerde birlik yoktur.
Giresun kökeni nedir?
Giresun ismi nereden geliyor? Sorunun cevabı şudur: Kirazın yurdu Giresun’dur. Bu nedenle şehrin ismi o dönemde kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden türetilmiştir.
Giresun havası temiz mi?
Giresun ayrıca hava kalitesi açısından kentsel temizlik açısından Türkiye’nin en örnek şehirlerinden biridir. Dünyanın en kaliteli fındıklarının Giresun’da yetişmesi boşuna değildir. Temiz havasıyla Giresun, sağlık turizmi açısından bu önemli özelliğinden faydalanmalıdır.”
Karadeniz iklimi nedir?
Karadeniz’deki İklim: Yazlar nispeten serin, kışlar kıyı bölgelerinde sıcak ve yüksek rakımlarda karlı ve soğuktur. Yıl boyunca yağmur yağar ve su sıkıntısı yoktur. Doğal bitki örtüsü kıyı bölgesinde yaprak döken ormanlardan ve yüksek rakımlarda soğuk ve nemli koşullarda yetişen iğne yapraklı ormanlardan oluşur.