Kolşisin nasıl çalışır?
Kolşisin nötrofillerin hareketliliğini etkiler ve seröz yüzeylerdeki birikimlerini azaltır. Böylece akut atakları önler ve hastalığın en önemli komplikasyonu olan amiloidoz oluşumunu da yavaşlatır.
Kolşisin iltihap giderir mi?
Kolşisin yüzlerce yıldır bilinmektedir. Zambak ailesinden çiçekli bir bitki olan çiğdemin kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Beyaz kan hücrelerinin işlevini ve çoğalmasını engelleyerek iltihabı engeller.
Kolşisin neye iyi gelir?
Kolşisin, çeşitli romatizmal hastalıkları tedavi etmek için kullanılan çiğdem çiçeklerinden elde edilen bir ilaçtır. Çeşitli hastalıklarda, özellikle gut, ailevi Akdeniz ateşi ve Behçet hastalığında kullanılabilir. Kolşisinin kullanımı, kesinlikle ilgili hekimin tavsiyesine göre yapılmalıdır.
Kolsin günde kaç defa kullanılır?
Kolşisinin günlük maksimum dozu 4 mg, yani 2 mg’dır ve aşırı kullanımı nadir de olsa karaciğer hasarına neden olabilir.
Kolşisin kaç günde etki eder?
Gut tedavisinde kolşisinin ilk etkileri 12 ila 24 saat içinde ortaya çıkar ve 48 ila 72 saat içinde zirveye ulaşır. Terapötik pencere dardır ve hastanın olası zehirlenme açısından izlenmesini gerektirir. Kolşisin genel bir ağrı kesici değildir ve diğer hastalıklardaki ağrıyı tedavi etmek için kullanılmaz.
Kolşisin yorgunluk yapar mı?
Yorgunluk seviyesi artar. FMF hastalarında kolşisin tedavisine başlamadan önce ve rutin takip ziyaretleri sırasında aralıklı olarak yorgunluk ölçeği ve uyku kalitesi değerlendirmesi yapılabilir.
Kolşisin böbreklere iyi gelir mi?
Kolşisin düzenli kullanıldığında atakların tekrarlama sıklığını azaltır ve hastalığın başlıca istenmeyen sonucu olan amiloidoz gelişimini önleyerek böbrek yetmezliğinin gelişmesini önler.
Kolşisin bırakılırsa ne olur?
Uygun şekilde tedavi edilirse ölümcül değildir. Ancak kolşisin almayan veya düzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz, zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu, yaşam beklentisini etkileyen ciddi bir durumdur.
Kolşisin fazla içilirse ne olur?
Kolşisin toksisitesi Doz artışı bu etkilerin ortaya çıkmasıyla sınırlıdır. Genel olarak toksik etkiler 0,8 mg/kg dozunda görülmeye başlar, özellikle 1 mg/kg’ın üzerinde şiddetli toksisite bildirilmiştir. Geniş sitotoksik etkisi nedeniyle toksisitesi hemen hemen tüm organları ve sistemleri etkiler.
Kolşisin zehirlenmesi nedir?
Kolşisin zehirlenmesinin ilk 24 saatinde en sık görülen semptomlar mide bulantısı, kusma ve ishaldir. Bizim vakamızda mide bulantısı ve kusma ilk 4 saat içinde, ishal ise oral ilaç alımından sonraki 24 saat içinde meydana geldi. 24. saatten sonra yaşamı tehdit eden komplikasyonlar ve multiorgan yetmezliği meydana gelebilir.
Kolşisin ömür boyu kullanılır mı?
Kolşisin ömür boyu alınmalıdır. Herhangi bir yan etki oluşmazsa, dozu azaltmak veya ilacı kesmek mümkün değildir.
Kolşisin kanser tedavisinde kullanılır mı?
Kanser tedavisinde kullanımı konusunda hala yoğun araştırmalar yürütülmektedir. Kanser hücrelerinin mikrotübülleri hasar görürse, kanser hücreleri bölünemez ve vücuda zarar veremez. Kanser hücreleri daha sık bölündüğü, yani daha sık mitoz geçirdiği için kolşisin kanser hücrelerine karşı daha etkilidir.
Kolşisin kullanırken nelere dikkat edilmeli?
En yaygın yan etki gastrointestinal sistemi etkiler. Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bu yan etkiler genellikle doz azaltıldığında düzelir. Nadir durumlarda kemik iliğine saldırabilir ve düşük kan hücresi sayımlarına neden olabilir.
Kolsin ürik asiti düşürür mü?
Kolşisin özellikle kanda ürik asit düzeyi normal olan kişilerde koruyucu amaçlı kullanılabilir.
Kolşisin hangi bitkiden elde edilir?
Kolşisin, Colchicum Autumnale L. (Liliaceae familyası, sonbahar çiğdemi) bitkisinin tohumlarından elde edilen bir alkaloiddir. Kolşisin ilk olarak 1820’de Pelletier ve Caventou tarafından izole edilmiştir. Bitkinin Latince adı olan Colchicum, “kolhis” kelimesinden türemiştir.
Kolşisin bırakılırsa ne olur?
Uygun şekilde tedavi edilirse ölümcül değildir. Ancak kolşisin almayan veya düzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz, zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu, yaşam beklentisini etkileyen ciddi bir durumdur.
Kolşisin kaç tane içilir?
AAA tedavisinde kolşisinin önerilen dozu genellikle günde üç kez 0,5 mg veya 1,5 mg/gündür. Ancak bazı hastalarda günlük dozun 2-2,5 mg’a kadar (tabii ki yakın gözetim altında) artırılması gerekebilir.
Kolşisin gaz yapar mı?
Etkin madde kolşisin içeren ilaçlar. Kolşisinin yaygın yan etkileri gaz, karın krampları ve ishaldir. Bu yan etkiler arasında, kolşisinin en yaygın yan etkisi ishaldir ve özellikle ilaç yüksek dozlarda alındığında ortaya çıkar.
Kolşisin ömür boyu kullanılır mı?
Kolşisin ömür boyu alınmalıdır. Herhangi bir yan etki oluşmazsa, dozu azaltmak veya ilacı kesmek mümkün değildir.